Logo
Gieterijstraat 124
2984 AB
Tel. 0180 - 54 81 54
Fax. 0180 - 42 42 81
Email: dubbeldam@dubbeldamcompany.nl

Waarom juist een management buy out interessant is voor de verkoper? Lees hier de voordelen! -

Waarom juist een management buy out interessant is voor de verkoper? Lees hier de voordelen!

U wilt uw bedrijf verkopen, maar hoe vindt u een geschikte koper? In de praktijk zien wij dat verkopers in eerste instantie vaak denken aan strategische kopers of investeerders. Dit kunnen inderdaad interessante kopers zijn, maar heeft u ook overwogen om uw bedrijf te verkopen aan het management van uw onderneming? Het verkopen van uw bedrijf aan het management (een ‘management buy out’)  biedt een aantal interessante voordelen, namelijk:

 • Het management kent het bedrijf
  Het management kent het bedrijf goed, kent de omstandigheden waarin de onderneming opereert en heeft goed de kansen, risico’s en verbeterpunten van de onderneming op het netvlies. Dit voorkomt onaangename verrassingen in het verkoopproces.
 • Het verkoopproces is eenvoudiger, discreter en overzichtelijker
  In plaats van met meerdere externe kopers, onderhandelt u alleen met het management over de verkoop van het bedrijf. De overname kan in stilte worden gerealiseerd, zonder dat vertrouwelijke informatie wordt gedeeld met andere potentiële kopers. Dat is discreter en maakt het proces overzichtelijker. Daarnaast is de slagingskans van een management buy out over het algemeen groter dan bij verkoop aan een derde.
 • Waarborgen van de cultuur / relaties van het bedrijf
  Bij verkoop aan het management is de kans groter dat de cultuur van het bedrijf gehandhaafd blijft. Voor werknemers, klanten en leveranciers verandert er veelal niets of weinig na een management buy out.
 • U heeft als verkoper meer flexibiliteit
  Het management is in onderhandelingen veelal flexibeler dan externe partijen met betrekking tot de positie van de verkoper in de toekomst. Dit biedt vaak ruimte om specifieke verkoopvoorwaarden te realiseren, zoals bijvoorbeeld om in fasen te verkopen dan wel om uw betrokkenheid bij de onderneming langzamerhand af te bouwen.
 • Verkoop in onderdelen mogelijk financieel interessanter
  Indien een belangrijk gedeelte van de financiering door u als verkoper moet worden verstrekt, is te overwegen om een aandelenbelang in de onderneming aan te houden. Op deze wijze profiteert u ook voor een gedeelte van het beoogde succes van het management in de toekomst.

Al met al dus een aantal goede redenen om als verkoper een management buy out serieus te overwegen. Is een management buy out haalbaar voor u? Doe de MBO-scan!


Delen: